• Beleggers moeten zich met het oog op de komende economische groeivertraging anders positioneren, waarschuwt topstrateeg Savita Subramanian van Bank of Amerca.
  • Subramanian ziet grote risico’s voor Amerikaanse techaandelen en langlopende obligaties.
  • Beleggers kunnen beter op andere sectoren inzetten.
  • Lees ook: Hoeveel van je inkomen kun je beleggen? 4 dingen om te overwegen

Topstrateeg Savita Subramanian, verantwoordelijk van de strategie voor Amerikaanse aandelen bij Bank of America, staat bekend als één van de beursstrategen op Wall Street die manen tot voorzichtigheid. Maar ze ziet zichzelf niet als een beurspessimist.

In een interview met Insider geeft Subramanian aan dat ze niet positief is over de brede S&P 500-index, maar dat ze wel andere kansen ziet. “We zijn positief over de Russel 2000-index voor kleine beursgenoteerde bedrijven en over aandelen in opkomende markten. De S&P 500 is gewoon erg hoog gewaardeerd.”

Subramanian maakt zich zorgen over de strategie die veel beleggers lijken te hanteren: gokken dat de inflatie afkoelt en beleggen in dezelfde grote techaandelen die het sinds 2010 goed hebben gedaan.

Veel brede beleggingsfondsen in de VS hebben nog een overweging in techaandelen en een onderweging van energie-aandelen, terwijl je in 2022 veel beter in energie had kunnen zitten. Fondsmanagers wachten nog op een terugkeer naar de “normale” situatie, maar die komt er niet, verwacht Subramanian.

Een overweging van aandelen uit sectoren zoals energie, grondstoffen, essentiële consumptiegoederen en financiële waarden heeft haar voorkeur.

In de komende maanden wordt het oude normaal volgens Subramanian opnieuw op de proef gesteld, mede door het rentebeleid van de Federal Reserve, en dat kan tot flinke beweeglijkheid leiden op de beurs.

Beleggen in tijden van recessie

Beleggers werken veelal nog met scenario's die sterk geënt zijn op de financiële crisis van 2008 en 2007, geeft Subramanian aan. Ze kopen bijvoorbeeld langlopende obligaties. Ze hopen zo wat meer risicovrij rendement voor de langere termijn te genereren.

Maar de beursstrateeg van Bank of America gelooft niet dat dit de beste strategie is. "Je kunt prima kortlopende obligaties kopen, maar langlopende obligaties ogen nog steeds risicovol." Als de langetermijnrendementen van obligaties tegenvallen, kan dat tot een verkoopgolf leiden.

Aandelen van grote beursgenoteerde bedrijven ogen veelal evenmin erg aantrekkelijk in de VS, volgens Subramanian. Ze ziet dat er nog een sterke voorkeur voor techbedrijven en producenten van luxegoederen is die niet goed strookt met het soort recessie waar we mee te maken krijgen. "Deze recessie wijkt sterk af van wat we in het verleden hebben gezien. Bij producenten van grondstoffen, banken en andere zogenaamd cyclische sectoren is sprake van sterke kapitaaldiscipline. Dat maakt ze minder kwetsbaar in een neergang."

Tegelijk ziet ze juist grote risico's voor techaandelen. "Er is veel te veel geld in slechte ideeën gestopt de afgelopen jaren. Je kunt de techsector dit keer niet als een 'defensieve' belegging zien", aldus Subramanian.

Daarnaast staat financieel vermogen onder druk en daar hebben rijke mensen meer last van dan doorsnee huishoudens. Dit is volgens Subramanian mogelijk een reden dat vermogende consumenten minder gaan besteden aan luxegoederen.

LEES OOK: Beleggen in artificial intelligence: dit zijn 6 topaandelen op de beurs, volgens zakenbank Credit Suisse